Gudrun <3

Det där med samma tid, samma kanal vet jag väl inte. Jag är helt enkelt för gammal för att vara vaken sådär sent (nästan 19 är verkligen en beundransvärld ålder, tycker ni inte det?).

Men i alla fall... Gudrun! Vilken kvinna, vilket fenomen! Alla som inte har sett henne föreläsa: GÖR. DET. NU.
Att med passionerad glöd förklara på ett lättförståeligt, men samtidigt detaljerat sätt, det kan hon.
Att efter många diskussioner genom olika artiklar orka ta fighten med folk som Pär Ström, det kan hon också.
Att vika sig för folk som tror att feminism är en rörelse som förespråkar kastrering och manshat, är något som är lite svårare.

Efter föreläsningen fick ju den lite mer priviligerade skaran (höhö), nämligen vårt Team, träffa Gudrun i enrum för en liten frågestund innan den formidabla kvinnan skulle bege sig iväg till den å så avlägsna tågstationen i den minst lika formidabla staden Arvika.
Gudrun slapp inte undan kramattacker och foton.

Fulla av energi och pepp och kämpaglöd begav sig i alla fall delar av gruppen för en sista föreläsning (för just det här projektet alltså) i Karlstad.
Platsen var NBVs lokaler och åhörarskaran bestod av studiecirkeln Martinus Kosmologi, min pappa, min pojkvän, min bästa vän och lite annat random folk.
Inklusive diskussion tog föreläsningen 3 timmar (!), vilket för en gångs skull inte berodde på att vi drog över tiden. Nä, för när man har att göra med en filosofi som tror på reinkarnation och människors tvåpolighet, kan det bli intressanta pratstunder. Och stunder då man måste vråla åt vuxna som pratar i munnen på varandra :D

Överens om att vi gjorde storsuccé och med Gudruns pepp i själen beslutade vi oss för att vår feministiska informationskampanj knappast slutar här. BEWARE! Ni har att göra med CREATIVE FEMINISM TEAM 2, och vi ska erövra världen i föreläsningsform!

Dessutom ska vi ta alla fighter. (Blodspakt någon?) Så passa dig Pär Ström, du har en obehaglig tid framför dig. Det är så roligt att du inte förstår något som betydligt yngre och mer oerfarna människor har förstått - NÄMLIGEN ATT VI VILL ÅT SAMMA HÅLL.

Heja genusdagis!
/Sofia
Starstruckers Inc.

Köksbord och folkbildning

Imorgon kommer Schyman!
Researchen har varit i full gång hela dagen.

Intressanta diskussioner har förts över allas vårt facebook idag, för övrigt. När man dagligen omges av personer som finner feminism vara något självklart, är det inte utan att man får något av en kalldusch av att sticka ut huvudet i omvärldens verklighet igen.

Terese sa något i stil med "plötsligt måste man försvara det uppenbara".
Jaru.
Gudrun, hur ska vi få alla Görans kompisar runt köksborden där ute att inte sätta likhetstecken mellan feminism och kastreringsbenägna manshatare?

Svaret får ni i nästa avsnitt av CF-bloggen, som visas samma tid, samma kanal, imorgon. CLIFFHANGER!
/Sanne


(jag kan visst inte klistra in youtubevideos här. Aaaaaargh. SEBASTIAN?!)
allamåstekollaochsärskiltduannarsärduettriktigtlitetrötägg:
Varsågod Sanne, jag klistrade in videon åt dig! ;)
/Terese

checkpoints med Gudrun

Här sitter jag och ser inte trädet utanför fönstret, för solen tenderar som vanligt att vara alldeles frånvarande den här tiden på dygnet.
HMPF.
Det kallas jag ansvarslöst.

Men å andra sidan gillar jag mörker och höststormar, så våga inte tolka ovanstående stycke som något annat än ännu ett utslag för min kroniska gnällonani, tack. Så det så!

Åh, på tal om stormar: på torsdag kommer Gudrun Schyman och föreläser för oss! Hur coolt som helst. Jag håller på och läser på lite om henne, och hittade ett citat i en intervju publicerad i Expressen för exakt en månad sedan (http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.1705318/gudrun-schyman-om-kvotering).
Jag blir så inspirerad och glad - det är precis det här vår föreläsning handlar om.

"[...] det handlar om att alla oavsett kön ska känna sig fria att göra ett val. Könet ska inte styra våra val, medvetet eller omedvetet och det här innebär att vi måste, redan när barnen är små, göra rum för människan och inte inrikta oss på kön. Det är ju en process som sedan måste fortsätta i hela livet. Det innebär inte att vi ska sudda ut skillnader, mellan pojkar och flickor eller mellan kvinnor och män. Utan det innebär att vi ska vara fria att som individer utvecklas."
Natt! //Sanne


Föreläsning nummer 4!

Idag när det din lyckodag!

Även om syrsan inte var en lyckosyrsa så har du ändå ett satans flyt idag.
För vet du?
En ny föreläsning med CF Team 2 är inbokad!

Klockan 18.30 nu på torsdag (15/10) är vi i Karlstad, i NBV:s lokaler (Nygatan 13, HÄR: http://www.eniro.se/query?search_word=&geo_area=Nygatan+13+karlstad&what=all).


Vi kommer att hålla igång i ungefär en timme, varefter utrymme för frågor och diskussioner kommer ges.
Därefter kommer medlemmar i den studiecirkel som vanligtvis träffas i lokalen på torsdagar 18.30, berätta om Martinus kosmologi och sin syn på livet, och förhoppningsvis bidra till ett gäng intressanta samtal.

Gratis, och fika utlovas!
Vi syns!allsång!

KULTURRTANTEN RAPPORTERAR FRÅN FRONTEN.

Vår kampanj heter ju "Jag vill inte vara ett kön!". Bandet som tog titeln till en av sina låtar efter vår kampanj (derfinitivt inte tvärtom, nej nej) heter Varnagel och är, tja, bäst.
Kolla in låten: http://www.youtube.com/watch?v=iiNi9QpA_hs

punk
lycka
svett
hjärta
melodi
mosh pit
hjärna
energi
wohoo


Viva la text, läs och njut:

Jag vill inte vara ett kön

Du som hittade dig själv genom att titta mellan benen
känner du dig nöjd med vem du är?
Det måste kännas skönt att kunna avskriva problemen
med att det alltid varit såhär

Att födas till ett fängelse av stereotypa normer
om hur du väntas vara och se ut
och att ständigt söka trygghet i folks storlek, färg och former
gör att dina hjärnceller tar slut
och konserverar allt förtryck vi sett förut

Jag vill leva
med fria ideal och lika lön
Jag vill leva
men gud hör inte bön för jag vill inte vara ett kön

Nu när du har lärt dig dom manér som tillhör rollen
och visar att du kan dom jävligt bra
ska jag då bli imponerad av att du har värsta kollen
och tänka att det är så som man ska vara?
Men sånt självbedrägeri vill jag inte ha

Darwin och Platon och gud kan dra åt helvete
varför ska gubbar i böcker få styra våra liv?
Jag är så trött på all press och alla risiga samveten
gör du rätt för ditt underliv?

Jag vill leva
som människa med rollerna i sjön
Bara leva


Fridens!
/Sanne

trallvänliga trudelutter

Terese sammanfattar alldeles fantastiskt.

Go go go!

Idag har vi alltså hunnit med att prata om en hel del. Jag började med att berätta att kön kan ses som ett verb; ett begrepp som hänger ihop med att göra. Jag sa också att kön är någonting som vi alla skapar aktivt, men inte fullt medvetet. Att det handlar om det kön som får oss att klä oss på ett visst sätt, prata på ett visst sätt och göra vissa specifika saker.


Sedan tog Sanne över och pratade om Yvonne Hirdman och könsmaktssystemet; ett system som finns i Sverige idag, och som organiserar samhället utifrån kön. Män sätts högre upp än kvinnor, och de har därför också mest resurser och makt. Det här könsmaktssystemet bygger på två olika principer: isärhållandet och den manliga normen.

Sedan pratade Sebastian om två av de fyra olika sfärerna i samhällslivet där kvinnor är tydligt underordnade män. De olika sfärerna är den politisk/ekonomiska sfären, familjesfären, den kulturella sfären och slutligen våld mot kvinnor och sexuellt utnyttjande av kvinnor.

Jolanda pratade ganska mycket om de två sista jag nämnde. Det är ett våld som är ett allvarligt samhällsproblem. Till exempel utsätts uppåt 25 000 kvinnor i Sverige för misshandel varje år. Och våld mot kvinnor i nära relationer kan inte förklaras på samma sätt som annan våldsbrottslighet - just därför att de inblandade har en nära relation till varandra.

Efter det berättade Sofia om de olika härskarteknikerna som används för att makten ska behållas. Och sist men inte minst nämnde Matilda att allt det här kan ändras. Och att vi alla kan göra någonting för att förändra samhället. Genom att våga gå emot normerna kan man både synliggöra dem och ifrågasätta dem, och det räcker med små förändringar för att effekten ska bli stor.

Avslutningsvis vill jag bara förtydliga att vi vill inte vara ett kön.
Vi vill bli betraktade som de INDIVIDER vi är, och vi vill ha tusen möjligheter att bli just den vi vill vara – och inte bara två möjligheter att bli det kön som vi råkade födas in i. Vägen till en värld utan fördomar och diskriminering måste börja hos de som hela tiden skapar världen – alltså hos var och en av oss. Makten att förändra finns hos varenda människa!


(UPP TILL KAAAAAAMP!)


Och så här nöjda var vi!

Allihopa nu: WOOO!

Igår var det måndag.
Igår åt du säkert en svettig fralla till frukost.
Igår skrattade Jan Sandström förmodligen åt en rolig detalj i någon gammal släktfejd som utspelade sig på Hamngatan för 62 år sedan.
Men viktigast: Igår föreläste vi på Arvika Bibliotek.


WOHOOO, vokaler fett berättigade!


Minuterna innan var undertecknad sjukt nervös, när salen började fyllas av rektorer och glada främlingar och klasskamrater (PUSS) och hyresvärdinnor och förskolelärare och gud vet allt. Men när vi väl var igång så gick det så himla mycket bättre än vad jag hade trott -
kakorna räckte,
orden kom ut åt rätt håll,
publiken var med på noterna och ställde skarpa frågor (som vi svarade bra på!),
och bäst: VI FICK EN KAKTUS AV SIRI OCH MIKAELA. Kaktis. Krr.

Efteråt: positiva reaktioner och finfinfinfinfinfin kritik från utbildningsledningen. MJAU.

Jag borde lägga upp Tereses sammanfattning av vad vi pratade om.
Ja.
Earl Grey och katter.
Vi förändrar världen som förändrar oss som förändrar världen som förändrar oss.
PEPP!

Titta hur fin Jolanda är när hon pratar:

Team 2 dansar jenka på borden, sjunger polsk schottis och dricker saft direkt ur dunken.
FRIDENS!

Guerilla guerilla
Mystiska lappar började dyka upp på stan...

Vi hörde att Fågelmannen fann dem vara en smickrande prydnad.
Too bad att några Vänner av ordning inte höll med!

MARKNADSFÖRING DELUXE!


JAG VILL INTE VARA ETT KÖN!Det har varit rätt tyst från oss på sistone, men det beror på att vi slitit och arbetat som djur. Nu börjar det dock äntligen kännas som vårt arbete bär på god (och ekologisk) frukt!

Vårt uppdrag är att hålla en feministisk informationskampanj, där vi berättar om vilka normer som finns runt kön och genus, vilka konsekvenser det ger oh hurvi kan arbeta för en ökad jämställdhet. Kampanjen består av 4 olika föreläsningstillfällen, där varje tillfälle består av föreläsning samt olika övningar i sammanlagt 2 timmar.

Vill ni att vi skall komma och föreläsa för er? Skicka då ett mail till cf2@galaxen.se!


RSS 2.0