Projekt: Att förändra världen
– Sök in på Creative feminism, föreslår Siri Öhman, ansvarig för den nya projektledarutbildningen vid Ingesunds folkhögskola.
- 2008-07-01 16:05
- LARS SWANÖ
Den är den enda av sitt slag, den första i landet där feminister erbjuds ett program där förändring är temat och gränser obefintliga. Utbildningen tillåter så stora projekt som att förändra världen.
– Mod är en bra inställning, att våga. Lite arg gör inget, fortsätter Siri Öhman.
För energins skull.
Den kan användas i liten skala också, till lokala förändringar. Bara det har en koppling till det förskräckligt ojämnställda samhället.
Den ettåriga utbildningen har folkhögskolan gett arrangemangsföreningen Galaxen att genomföra. Som en fortsättning på det femåriga samarbetet med projektledarutbildningen Opus 1600, hädanefter kallad Galaxen Creative.
– Det nya programmet kan kanske uppfattas som kontrovers-iellt. Men vi måste också fråga oss vad feminism står för, anser rektor Jan Magnusson.
Han är beredd på kritik men hävdar också att jämlikhetsfråg-an fallit tillbaka. Att idealen ungdomar har att leva upp till förstärkts.
– Många strävar, eller stressas att göra det, efter att passa in i de bilder som målas upp i samhället. Det är jätteknäppt, säger Siri Öhman.
Hon vill ändra på det, och har stödet. Från folk i allmänhet, kollegor, folkhögskolan och Region Värmland.
– Alla tycker det här är bra,
Det ringer. En presumtiv kursdeltagare anmäler intresse till den CSN-berättigade kursen för 20 personer. Först den teoretiska delen med inriktning på bland annat projektledning, metoder, feminism och genus.
Sen uppdragen att genomföra projekt, planerade och egna. Små och stora. Ett av dem ska genomföras i samband med Arvikafestivalen nästa sommar.
Creative Feminism är i sin tur en följd av de entreprenörer festivalen stöpt.
Arbetssätten följer med till Ingesund.
– Vi kommer att jobba en hel del med föreläsare, en del så starka att vi erbjuder allmänheten tillträde.
– Den här kursen kommer att synas i Arvika, säger Lissbritt Aurvind, projektansvarig.
Hon påpekar att folkhögskolan genom folkhälsoinstitutet har det statliga uppdraget att erbjuda så allsidiga program som möjligt och att det feministiska perspektivtet är en fråga för EU.
– Vi har haft diskussionen med Inger Segelström när hon besökt oss.
FOTO: LARS SWANÖ
Sveriges första feministiska projektledarutbildning startar i Arvika till hösten. Arrangemangsföreningen Galaxen kommer att genomföra den på updrag av Ingesunds folkhögskola med Siri Öhman som utbildningsansvarig och Lissbritt Aurvind som projektansvarig.
I VF 2008-07-01