trallvänliga trudelutter

Terese sammanfattar alldeles fantastiskt.

Go go go!

Idag har vi alltså hunnit med att prata om en hel del. Jag började med att berätta att kön kan ses som ett verb; ett begrepp som hänger ihop med att göra. Jag sa också att kön är någonting som vi alla skapar aktivt, men inte fullt medvetet. Att det handlar om det kön som får oss att klä oss på ett visst sätt, prata på ett visst sätt och göra vissa specifika saker.


Sedan tog Sanne över och pratade om Yvonne Hirdman och könsmaktssystemet; ett system som finns i Sverige idag, och som organiserar samhället utifrån kön. Män sätts högre upp än kvinnor, och de har därför också mest resurser och makt. Det här könsmaktssystemet bygger på två olika principer: isärhållandet och den manliga normen.

Sedan pratade Sebastian om två av de fyra olika sfärerna i samhällslivet där kvinnor är tydligt underordnade män. De olika sfärerna är den politisk/ekonomiska sfären, familjesfären, den kulturella sfären och slutligen våld mot kvinnor och sexuellt utnyttjande av kvinnor.

Jolanda pratade ganska mycket om de två sista jag nämnde. Det är ett våld som är ett allvarligt samhällsproblem. Till exempel utsätts uppåt 25 000 kvinnor i Sverige för misshandel varje år. Och våld mot kvinnor i nära relationer kan inte förklaras på samma sätt som annan våldsbrottslighet - just därför att de inblandade har en nära relation till varandra.

Efter det berättade Sofia om de olika härskarteknikerna som används för att makten ska behållas. Och sist men inte minst nämnde Matilda att allt det här kan ändras. Och att vi alla kan göra någonting för att förändra samhället. Genom att våga gå emot normerna kan man både synliggöra dem och ifrågasätta dem, och det räcker med små förändringar för att effekten ska bli stor.

Avslutningsvis vill jag bara förtydliga att vi vill inte vara ett kön.
Vi vill bli betraktade som de INDIVIDER vi är, och vi vill ha tusen möjligheter att bli just den vi vill vara – och inte bara två möjligheter att bli det kön som vi råkade födas in i. Vägen till en värld utan fördomar och diskriminering måste börja hos de som hela tiden skapar världen – alltså hos var och en av oss. Makten att förändra finns hos varenda människa!


(UPP TILL KAAAAAAMP!)


Och så här nöjda var vi!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0